Piyasalaştırılan sağlık sistemi, 3 yılda 431 sağlık çalışanının intiharına sebep oldu
BİMER’e başvurarak son 5 yıl içerisinde intihar eden sağlık çalışanlarının ve intihar eden tıp öğrencilerinin sayısını soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’e son 3 yılda intihar eden sağlık çalışanlarının sayısıyla cevap verildi.
Sağlık Bakanlığı’nın aktardığı verilere göre;
2015 yılında 10, 2016 yılında 11, 2017 yılında 3 hekim intihar etti,
2015 yılında intihar eden hemşire sayısı 71, 2016 yılında 56, 2017’de 53,
İntihar eden diğer sağlık çalışanlarının sayısı ise 2015 yılında 99, 2016 yılında 62, 2017 yılında ise 66.
Bakanlığın verilerine göre 2015, 2016, 2017 yıllarında toplam 431 sağlık çalışanı intihar etti.
2013 ile 2014 yılına ait ‘doğruluğu ve bütünlüğüne ilişkin tereddütler bulunduğu’ için gönderilmeyen veriler, kayıtlara ‘intihar’ olarak geçirilmeyen ölümler ve tıp öğrencilerini kapsayan istatistikler perdenin arkasında bırakılmaya çalışılsa dahi açıklanan resmi rakam kendi başına bile epey ciddi.
Bu veriler; devlet eliyle piyasalaştırılan sağlık ‘sektör’ünde, hastaların müşteriye sağlık çalışanlarının ise kalifiye kölelere dönüştürülmüş olmasının sonuçlarının yalnızca gösterilen/görünen kısmı…
Hekimleri, hekim adaylarını ve diğer sağlık çalışanlarını yoğun iş yükü ve stres altında bırakıp intihara sürükleyen etmenlerin başını Sağlıkta Değişim Programı’nın dayattığı yıpratıcı çalışma koşulları çekiyor. İkinci temel etmen olarak ise piyasalaşan sağlık sisteminin ya da toplumsal hayatın diğer zorluklarının bunalttığı hastaların sağlık çalışanlarına uyguladığı şiddet sayılabilir.
Vatandaşın hasta olmaması için önlem almak bir yana dursun, hemen herkesin hasta olması için gereken her türlü alt yapı sağlanıyor ancak sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için bu çabanın binde biri gösterilmiyor. Dolayısıyla gün sonunda elimizde; sürekli hasta olan, düzgün tedavi olamayan, sağlık ve gündelik hayatın diğer handikapları sebebiyle yay gibi gergin bir toplum ile mesleğinin ideallerinden uzaklaştırılmış, hastalara gereken özeni gösteremeyecek kadar yoğun, yorgun ve yıpranmış doktorlar kalıyor.